به گزارش پایگاه اطلاعرسانی پژوهشکده مطالعات راهبردی حوزه و روحانیت، سومین جلسه کارگاه «آینده پژوهی؛ گامی به سوی فردای حوزه و روحانیت» در این پژوهشکده برگزار شد.
در این جلسه که با تدریس دکتر محمدرحیم عیوضی همراه بود، مدیران گروه های پژوهشکده و پژوهشگران حوزه های مطالعات راهبردی حضور داشتند. برخی مطالب این کارگاه به شرح ذیل است:
چشماندازنویسی در آیندهپژوهی به عنوان ابزاری کلیدی برای ترسیم آینده مطلوب و دستیافتنی مطرح است. این فرآیند شامل سه جهت اصلی است: هدف مشخص، رویکرد معین و انگیزه مشخص. در این راستا، رهبران دینی ما با دغدغههای آیندهنگرانه و مبتنی بر مبانی دینی مانند مهدویت، به دنبال پیشبرد اهداف جامعه بوده و هستند. چشماندازنویسی نیازمند برنامهریزی پابرجاست که بتواند قدرت بازتولید و بازپروری خود را حفظ کند. همچنین، همت و اراده ملی و صبر و استقامت در مسیر تحقق چشمانداز، از عوامل تعیینکننده موفقیت آن محسوب میشوند.
چشماندازنویسی باید مبتنی بر آیندهپژوهی و مطالعات بلندمدت باشد تا بتواند نیازهای اساسی جامعه را پاسخ دهد. این فرآیند باید مردمی باشد و زیرساخت اجتماعی قوی داشته باشد، همانطور که در تجربههایی مانند چشمانداز مالزی مشاهده میشود. علاوه بر این، چشمانداز باید انعطافپذیر، شفاف، قابل تصور و اجرا باشد و بتواند اشتیاق عمومی را برانگیزد. از طریق تقویت نگرش و هدفگذاری دقیق، چشمانداز میتواند به ابزاری قدرتمند برای ایجاد وحدت، تحرک و پیشرفت در جامعه تبدیل شود و در مواجهه با چالشها، راهحلهای جدید ارائه دهد.