به گزارش پایگاه اطلاعرسانی پژوهشکده مطالعات راهبردی حوزه و روحانیت، پنجمین جلسه کارگاه «آینده پژوهی؛ گامی به سوی فردای حوزه و روحانیت» در تاریخ 1 اسفندماه 1403 برگزار شد.
در این جلسه که با تدریس دکتر محمدرحیم عیوضی همراه بود، مدیران گروه های پژوهشکده و پژوهشگران حوزه های مطالعات راهبردی حضور داشتند.
دکتر عیوضی با اشاره به شاخصه های سند چشم انداز گفت: تدوین سند چشمانداز برای حوزههای علمیه و دیگر نهادها نیازمند توجه به اصول دقیق آیندهپژوهی و تحلیل جامع نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدهاست. سند چشمانداز باید وضعیت مطلوب آینده را بهطور شفاف و الهامبخش ترسیم کند و با تعیین اهداف و راهبردهای مشخص، مسیر حرکت به سمت آینده را مشخص نماید. برای حوزههای علمیه، این سند باید جایگاه این نهادها را در دو دهه آینده در حوزههای آموزش، پژوهش، تبلیغ و تربیت نیروها تعیین کند و با توجه به محیطهای ملی و بینالمللی، امکانات و ظرفیتهای موجود را بهدرستی شناسایی و استفاده کند.
وی در ادامه اذعان داشت، با توجه به نکات گفته شده، سند چشمانداز فعلی حوزههای علمیه را می توان ارزیابی نمود و به برخی نکات توجه داشت: از جمله عدم شفافیت در شاخصهای کلیدی موفقیت، ابهام در تعابیر کلی و ناملموس و نبود چارچوب زمانی مشخص برای تحقق اهداف. همچنین، انعطافپذیری پایین این سند، توانایی تطبیق با تغییرات محیطی را محدود کرده است. برای بهبود این سند، نیاز به ایدهپردازی، سناریوسازی و بروزرسانی مستمر با توجه به چالشها و فرصتهای آینده احساس میشود. این اقدامات میتواند به ایجاد سندی پویا و کارآمد کمک کند که نه تنها اهداف بلندمدت را مشخص میکند، بلکه قابلیت انطباق با شرایط متغیر را نیز دارا باشد.